پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد رشته روانشناسی و علوم تربیتی

دانشگاه شیراز

دانشکده ی علوم تربیتی و روانشناسی

پايان نامه‌ي كارشناسي ارشد رشته­ روانشناسی

گرایش بالینی

عنوان:

مطالعه تأثیر پیش بین کمال گرایی، درونی سازی لاغری، شاخص توده بدني و خود شیء انگاری بر اختلالات خوردن با واسطه گری نارضایتی بدنی

استاد راهنما:

دکترعبدالعزیز افلاک سیر

برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده درج نمی گردد

تکه هایی از متن به عنوان نمونه :

فهرست مطالب:

-1- کلیات……………………………………………………………………………………………………………………………………… 2

1-2- اظهار مسأله…………………………………………………………………………………………………………………………… 3

1-3- اهمیت و ضرورت پژوهش …………………………………………………………………………………………………. 5

1-4- اهداف پژوهش……………………………………………………………………………………………………………………. 8

1-4-1-اهداف کلی………………………………………………………………………………………………………………………. 8

1-4-2-اهداف جزئی……………………………………………………………………………………………………………………. 8

1-5- تعریف مفهومی متغیرها…………………………………………………………………………………………………….. 9

1-5-1-اختلالات خوردن…………………………………………………………………………………………………………….. 9

1-5-2-نارضایتی بدنی…………………………………………………………………………………………………………………. 9

1-5-3-شاخص توده بدنی…………………………………………………………………………………………………………… 9

1-5-4-خودشی انگاری …………………………………………………………………………………………………………….. 10

1-5-5- درونی سازی لاغری ایده آل……………………………………………………………………………………….. 10

1-5-6- کمال گرایی…………………………………………………………………………………………………………………… 11

1-6- تعریف عملیاتی متغیرها…………………………………………………………………………………………………… 12

1-6-1-اختلالات خوردن……………………………………………………………………………………………………………. 12

1-6-2-نارضایتی بدنی………………………………………………………………………………………………………………… 12

1-6-3-کمال گرایی……………………………………………………………………………………………………………………. 12

1-6-4- درونی سازی لاغری ایده آل………………………………………………………………………………………… 12

1-6-5-خودشیء انگاری…………………………………………………………………………………………………………….. 12

1-6-6- شاخص توده بدنی………………………………………………………………………………………………………… 12

 

فصل دوم: مبانی نظری و پیشینه‌ی پژوهش

شما می توانید تکه های دیگری از این مطلب را در شماره بندی انتهای صفحه بخوانید              

2-1-مقدمه………………………………………………………………………………………………………………………………….. 14

2-2- مبانی نظری……………………………………………………………………………………………………………………….. 14

2-2-1-تصویر بدنی…………………………………………………………………………………………………………………….. 14

2-2-1-1-رویکردهای نظری به تصویر بدنی…………………………………………………………………………….. 15

2-2-1-1-1-نظریه های اجتماعی – فرهنگی………………………………………………………………………… 16

2-2-1-1-2- نظریه های فمینیستی و شیء انگاری………………………………………………………………. 17

2-2-1-1-3- نظریه تعاملی نگری نمادین……………………………………………………………………………….. 19

2-2-1-1-4- نظریه مقایسه اجتماعی……………………………………………………………………………………… 21

2-2-1-1-5- نظریه خود ناهمخوانی………………………………………………………………………………………… 22

2-2-2- نارضایتی بدنی………………………………………………………………………………………………………………. 23

2-2-2-1-جنسیت و نارضایتی بدن………………………………………………………………………………………….. 25

2-2-2-2-علت های نارضایتی بدنی………………………………………………………………………………………….. 26

2-2-2-2-1-علت های اجتماعی- فرهنگی…………………………………………………………………………….. 29

2-2-2-2-2-علت های زیستی…………………………………………………………………………………………………. 30

2-2-2-2-3- علت های درون شخصی…………………………………………………………………………………….. 31

2-2-2-2-3-1-کمال گرایی و نارضایتی بدنی………………………………………………………………………… 33

2-2-2-2-3-2-درونی سازی لاغری…………………………………………………………………………………………. 34

2-2-2-2-3-3- خودشی انگاری………………………………………………………………………………………………. 36

2-2-2-2-4- علت های بین شخصی……………………………………………………………………………………….. 37

2-2-2-2-4- 1-روابط با همسالان و نارضایتی بدنی……………………………………………………………… 37

2-2-2-2-4- 2-روابط صمیمی و نارضایتی بدنی …………………………………………………………………. 37

2-2-2-3- نارضایتی بدنی و اختلالات روانی…………………………………………………………………………. 39

2-2-2-3-1- نارضایتی بدنی و درماندگی / بهزیستی روانی…………………………………………………… 39

2-2-2-3-2- نارضایتی بدنی و افسردگی………………………………………………………………………………… 40

2-2-2-3-3- نارضایتی بدنی و اختلال های خوردن………………………………………………………………. 41

2-2-2-4- جایگاه نارضایتی بدنی در DSM-IV-TR……………………………………………………………… 43

2-2-3- انواع اختلالات مربوط به خوردن و عوارض ناشی از آن :…………………………………………. 44

2-2-3-1- بی اشتهایی عصبی (Anorexia)……………………………………………………………………………. 45

2-2-3-1-1- عوارض…………………………………………………………………………………………………………………. 45

2-2-3-2- پرخوری عصبی (Bulimia)…………………………………………………………………………………….. 45

2-2-3-2-1- عوارض…………………………………………………………………………………………………………………. 46

2-2-3-3- اختلالات خوردن که به عوامل دیگر وابسته اند……………………………………………………. 46

2-2-3-3-1-پرخوری مختل کننده (Being Eating Disorder)…………………………………………… 47

2-2-4-شیوع اختلالات خوردن………………………………………………………………………………………………… 47

2-2-5- عوامل درونی و بیرونی اثرگذار در بروز اختلال خوردن……………………………………………. 47

2-2-5-1- عوامل بیرونی…………………………………………………………………………………………………………… 48

2-2-5-2- عوامل درونی …………………………………………………………………………………………………………… 49

2-2-6- جنسیت و اختلالات مربوط به خوردن………………………………………………………………………. 52

2-3- پژوهش های پیشین…………………………………………………………………………………………………………. 52

2-4-نتیجه گیری………………………………………………………………………………………………………………………… 62

2-5-فرضیه های پژوهش…………………………………………………………………………………………………………… 62

 

فصل سوم: روش پژوهش

3-1-مقدمه…………………………………………………………………………………………………………………………………… 64

3-2-روش پژوهش………………………………………………………………………………………………………………………. 64

3-3- جامعه آماری،نمونه و روش نمونه گیری…………………………………………………………………………. 65

3-4- ابزار پژوهش………………………………………………………………………………………………………………………. 65

3-4-1-اختلالات خوردن……………………………………………………………………………………………………………. 65

3-4-1-1-مقیاس تشخیصی اختلالات خوردن ………………………………………………………………………. 65

3-4-1-2- پرسش نامه توجه خوردن ……………………………………………………………………………………. 67

3-4-2-نارضایتی بدنی………………………………………………………………………………………………………………… 69

3-4-2-1-پرسش نامه شکل بدنی…………………………………………………………………………………………….. 69

3-4-4-خودشی انگاری………………………………………………………………………………………………………………. 70

3-4-4-1-پرسش نامه خود شی انگاری…………………………………………………………………………………… 70

3-4-6- پرسشنامه کمال گرایی………………………………………………………………………………………………… 72

3-4-6-1-پرسشنامه کمال گرایی اهواز……………………………………………………………………………………. 72

3-4-7-درونی سازی لاغری……………………………………………………………………………………………………….. 73

3-4-7-1-مقیاس درونی سازی لاغری……………………………………………………………………………………… 73

3-4-8-شاخص توده بدنی…………………………………………………………………………………………………………. 74

3-5-روش اجرا ………………………………………………………………………………………………………………………….. 74

3-6-روش تجزیه و تحلیل داده­ها………………………………………………………………………………………………. 7

فصل چهارم: یافته‌های پژوهش

4-1 مقدمه…………………………………………………………………………………………………………………………………… 76

4-2 آمار توصیفی………………………………………………………………………………………………………………………… 76

4-3- ماتریس همبستگی متغیرهای مدل………………………………………………………………………………… 83

4-4- یافته های تحلیل مسیر…………………………………………………………………………………………………….. 84

4-4-1-پیش بینی نارضایتی بدنی براساس کمال گرایی………………………………………………………… 85

4-4-2-پیش بینی نارضایتی بدنی براساس درونی سازی لاغری……………………………………………. 85

4-4-3-پیش بینی نارضایتی بدنی براساس شاخص توده بدنی………………………………………………. 86

4-4-4-پیش بینی نارضایتی بدنی براساس خودشیء انگاری…………………………………………………. 87

4-4-5-پیش بینی اختلالات خوردن بر اساس نارضایتی بدنی …………………………………………… 87

4-4-6-پیش بینی اختلالات خوردن براساس کمال گرایی……………………………………………………. 88

4-4-7-پیش بینی اختلالات خوردن براساس شاخص توده بدنی…………………………………………. 88

4-4-8-پیش بینی اختلالات خوردن براساس درونی سازی لاغری……………………………………….. 89

4-4-9-پیش بینی نارضایتی بدنی براساس خودشیء انگاری…………………………………………………. 90

4-4-10- پیش بینی اختلال خوردن براساس کمال گرایی با واسطه گری نارضایتی بدنی… 90

4-4-11- پیش بینی اختلال خوردن براساس درونی سازی لاغری

با واسطه گری نارضایتی بدنی…………………………………………………………………………………………………….. 91

4-4-12- پیش بینی اختلال خوردن براساس شاخص توده بدنی

با واسطه گری نارضایتی بدنی…………………………………………………………………………………………………… 91

4-4-13- پیش بینی اختلال خوردن براساس خود شیء انگاری

با واسطه گری نارضایتی بدنی…………………………………………………………………………………………………… 92

4-5 –مدل سازی معادلات ساختاری…………………………………………………………………………………………. 92

فصل پنجم: بحث و نتیجه گیری

5-1-مقدمه………………………………………………………………………………………………………………………………….. 99

5-2-فرضیه های پژوهش…………………………………………………………………………………………………………… 99

5-2-1-فرضیه 1: کمال گرایی نارضایتی بدنی را پیش بینی می نماید………………………………… 99

5-2-2-فرضیه 2: درونی سازی لاغری نارضایتی بدنی را پیش بینی می نماید………………….. 100

5-2-3-فرضیه 3:BMI نارضایتی بدنی را پیش بینی می نماید………………………………………….. 101

5-2-4-فرضیه 4: خودشی انگاری نارضایتی بدنی را پیش بینی می نماید…………………………. 103

5-2-5-فرضیه 5: کمال گرایی اختلالات خوردن را پیش بینی می نماید…………………………… 104

5-2-6-فرضیه 6: درونی سازی لاغری اختلالات خوردن را پیش بینی می نماید………………. 105

5-2-7-فرضیه 7: BMI اختلالات خوردن را پیش بینی می نماید……………………………………… 106

5-2-8-فرضیه 8: خودشیء انگاری اختلالات خوردن را پیش بینی می نماید…………………… 107

5-2-9-فرضیه 9: نارضایتی بدنی اختلالات خوردن را پیش بینی می نماید………………………. 107

5-2-10-فرضیه 10:کمال گرایی، درونی سازی لاغری، خودشیء انگاری و شاخص توده بدنی

با واسطه گری نارضایتی بدنی اختلالات خوردن را پیش بینی می نمایند………………………… 108

5-4-نتیجه گیری………………………………………………………………………………………………………………………. 111

5-5-محدودیت ها……………………………………………………………………………………………………………………… 111

5-6-پیشنهادات………………………………………………………………………………………………………………………….. 112

 

منابع و مآخذ

منابع فارسی………………………………………………………………………………………………………………………………… 113

منابع انگلیسی…………………………………………………………………………………………………………………………….. 116

پیوست

پرسش نامه تشخیصی اختلالات خوردن(EDDS)………………………………………………………………….. 128

پرسشنامه توجه های خوردن-26……………………………………………………………………………………………. 130

پرسش نامه نارضایتی بدنی(8-D)…………………………………………………………………………………………….. 132

پرسش نامه درونی سازی لاغری……………………………………………………………………………………………….. 133

پرسشنامه خود شیء انگاری……………………………………………………………………………………………………… 134

پرسش نامه کمال گرایی اهواز…………………………………………………………………………………………………… 136

فهرست جداول

جدول 1-1 نظام طبقه بندی WHO از اضافه وزن و چاقی بر پایه ی شاخص توده بدن…….. 10

جدول 3-1: پایایی پرسشنامه‌ی اختلالات خوردن EDDS……………………………………………………… 66

جدول 3-2: روایی پرسشنامه‌ی اختلالات خوردن EDDS……………………………………………………… 67

جدول 3-3. زیر مقیاس ‌های مربوط به پرسشنامه EAT-26…………………………………………………… 68

جدول3-4: نقاط برش پرسش نامه BSQ-8D………………………………………………………………………….. 70

جدول3- 5: روایی پرسشنامه‌ی نارضایتی بدن…………………………………………………………………………. 70

جدول 3- 6: پایایی پرسشنامه‌ی نارضایتی بدن………………………………………………………………………… 70

جدول 3-7: روایی پرسشنامه‌ی خود شیء انگاری…………………………………………………………………… 71

جدول 3-8: پایایی پرسشنامه‌ی خود شیء انگاری…………………………………………………………………… 72

جدول 3-9: روایی پرسشنامه‌ی درون سازی لاغری…………………………………………………………………. 73

جدول 3-10: پایایی پرسشنامه‌ی درون سازی لاغری……………………………………………………………… 74

جدول 4-1: آمار توصیفی متغیر سن………………………………………………………………………………………… 77

جدول 4-2: آمار توصیفی متغیر تحصیلات………………………………………………………………………………. 77

جدول 4-3: آمار توصیفی متغیر شاخص توده بدنی………………………………………………………………… 78

جدول 4-4: آمار توصیفی متغیر نارضایتی بدن………………………………………………………………………… 78

جدول 4-5: فراوانی نارضایتی از بدن بر حسب شاخص توده بدنی………………………………………… 79

جدول 4-6: آمار توصیفی متغیر احتمال وجود اختلال تغذيه­اي ………………………………………….. 80

جدول 4-7: آمار توصیفی اختلال آنورکسیانروسیا………………………………………………………………….. 81

جدول 4-8: آمار توصیفی اختلال بولومیانروسیا……………………………………………………………………….. 82

جدول 4-9: آمار توصیفی اختلال پرخوري………………………………………………………………………………. 82

جدول 4-10: آمار توصیفی اختلال خوردن نوع 2…………………………………………………………………… 82

جدول 4-11: ماتریس همبستگی بین متغییرهای پژوهش……………………………………………………. 83

جدول 4-12: مدل رگرسیونی تاثیر کمال گرایی بر نارضایتی بدنی……………………………………….. 85

جدول 4-13: مدل رگرسیونی تاثیر درونی سازی لاغری بر نارضایتی بدنی…………………………… 86

جدول 4-14: مدل رگرسیونی تاثیر شاخص توده بدنی بر نارضایتی بدنی…………………………….. 86

جدول 4-15: مدل رگرسیونی تاثیر خودشیء انگاری بر نارضایتی بدنی……………………………….. 87

جدول 4-16: مدل رگرسیونی تاثیر نارضایتی بدنی بر اختلالات خوردن………………………………. 87

جدول 4-17: مدل رگرسیونی تاثیر کمال گرایی بر اختلالات خوردن…………………………………… 88

جدول 4-18: مدل رگرسیونی تاثیر درونی سازی لاغری بر اختلالات خوردن……………………… 89

جدول 4-19: مدل رگرسیونی تاثیر شاخص توده بدنی بر اختلالات خوردن………………………… 89

جدول 4-20: مدل رگرسیونی تاثیر خودشیء انگاری بر اختلالات خوردن…………………………… 90

جدول 4-21: تاثیر کمال گرایی بر اختلال خوردن به واسطه نارضایتی بدنی………………………. 90

جدول 4-22: تاثیر درونی سازی لاغری بر اختلال خوردن به واسطه نارضایتی بدنی………….. 91

جدول 4-23: تاثیر شاخص توده بدنی بر اختلال خوردن به واسطه نارضایتی بدنی…………….. 91

جدول 4-24 : تاثیر خودشیء انگاری بر اختلال خوردن به واسطه نارضایتی بدنی…………….. 92

جدول 4-25: برآورد انجام شده براي تفاوت معناداري پارامترها با مقدار صفر………………………. 93

جدول 4-26: شاخص هاي برازش مدل……………………………………………………………………………………. 9

فهرست شکل ها

شکل 4-1: مدل مسیر پیشنهادی برای تاثیر متغیرها بر اختلالات خوردن با واسطه­گری نارضایتی بدن (برآوردهاي استاندارد)   93

شکل 4-2: شکل 4-12: مدل مسیر برای تاثیر متغیرها بر اختلالات خوردن با واسطه­گری 9نارضایتی بدن (برآوردهاي استاندارد)………………………………………………………………………………………………………………………………………………………. 94

 

فهرست نمودار ها

نمودار 4-1: توزیع فراوانی اختلال خوردن …………………………………………………………………………….. 81

چکیده

هدف از انجام پژوهش حاضر مطالعه تأثیر پیش بین کمال گرایی، درونی سازی لاغری، شاخص توده بدني و خود شیء انگاری بر اختلالات خوردن با واسطه گری نارضایتی بدنی بود.در این پژوهش که از نوع هم بستگی بوده با بهره گیری از پرسش نامه های سنجش توجه های خوردن، مقیاس تشخیصی اختلال خوردن، پرسش نامه شکل بدنی، پرسش نامه خود شیء انگاری، مقیاس تفکرات کلیشه ای و قالبی در مورد بدن ایده آل و کمال گرایی اهواز 300 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه شیراز که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند مورد مطالعه قرار گرفتند، هم چنین داده ها با بهره گیری از نرم افزار SPSS وAMOS تحت برنامه ویندوز مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که نارضایتی بدنی، اختلالات خوردن را به صورت مستقیم و مثبت پیش بینی می نماید. کمال گرایی، خود شیء انگاری،شاخص توده بدنی به صورت مستقیم و مثبت، نارضایتی بدنی و سپس اختلال خوردن را پیش بینی می نمایند. شاخص توده بدنی به تنهایی اختلال خوردن را به صورت مستقیم و منفی پیش بینی می نماید.درونی سازی لاغری هیچ یک از نارضایتی بدنی و اختلال خوردن را پیش بینی نمی کند. بر اساس یافته های پژوهش کمال گرایی، شاخص توده بدنی و خود شیء انگاری به واسطه گری نارضایتی بدنی اختلالات خوردن را به صورت مستقیم و مثبت پیش بینی می نمایند. هم چنین شاخص توده بدنی به صورت منفی و معکوس اختلالات خوردن را پیش بینی می نماید.

شما می توانید مطالب مشابه این مطلب را با جستجو در همین سایت بخوانید                     

مقدمه

مفهوم “خود”[1] در بردارنده بخش مهمی از تجربه ها و روابط ما از جهان می باشد. این مفهوم تأثیر اساسی در حوزه رفتار ما اعمال کرده و موجب یکپارچگی و وحدت کنش های ما می گردد. ویلیام جیمز[2] اولین کسی بود که درمورد مفهوم خود بحث نمود. او مفهوم خود عینی[3] را گسترش داد و در تعریف آن گفت مجموع تمام چیزهایی می باشد که یک فرد متعلق به خود می داند اما این بخش را به چند زیر مجموعه تقسیم نمود که مهم ترین آن ها “خود مادی[4]“، “خود اجتماعی[5]” و “خود معنوی[6]” هستند. جیمز خود جسمانی و خود به عنوان مالک را جزء خود مادی قرار داد و بخش ضروری برای سایر جنبه های خود به شمار می رود. در مرتبه بالا “خود اجتماعی” قرار دارد که محتوی آن بیشتر در ارتباط با دیگران می باشد و در بالاترین سطح “خود روانی” قرار دارد (سدیسگیدز[7] و اسپنسر،[8]2007).

به جرات می توان گفت نگاه ویلیام جیمز به مفهوم خود پس از گذشت یکصد سال هنوز کامل ترین تعریف می باشد زیرا او خود را از دو بعد مفعولی و فاعلی تعریف کرده می باشد (دامون[9] و هارت،[10] 1990). بنابرآنچه درمورد مفهوم “خود” گفته گردید، بدن عنصری بنیادی از حس فرد نسبت به خودش را تشکیل می دهد. برای مثال، نوزادان از طریق تجربه روابط خاص بین دستورهای حرکتی و حرکات بدنشان یاد می گیرند که چیزی جدای از دنیای اطراف خودشان هستند. این فرآیند پایه و رشد مفاهیم روانی پیچیده تر مانند “خود” می باشد (بروئر،1992؛[11] به نقل از قاسمی، 1388). پس احساسی که افراد درمورد بدن خود دارند می تواند بر هیجان ها، افکار و روابط آن ها با دیگران تاثیر بگذارد. اگر تصور افراد در مورد بدن خود مناسب باشد، با بالا رفتن سن از خود راضی تر خواهند بود و از سلامت روانی بالاتری برخوردار می شوند. (هوانگ[12]،1996) پس نارضایتی بدنی با تعدادی از نتایج روانی منفی مرتبط می باشد، پس اهمیت فهم نتایج روانی منفی، و پروسه ای که زنان به نارضایتی بدنی می رسند برجسته
می باشد(نل[13] و فردریکسون[14]،1998).
***ممکن می باشد هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود اما در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل و با فرمت ورد موجود می باشد***

متن کامل را می توانید دانلود نمائید

زیرا فقط تکه هایی از متن پایان نامه در این صفحه درج شده (به گونه نمونه)

اما در فایل دانلودی متن کامل پایان نامه

 با فرمت ورد word که قابل ویرایش و کپی کردن می باشند

موجود می باشد

تعداد صفحه : 160

قیمت : چهارده هزار و هفتصد تومان