اگه شما اهل نوشیدن چای یا قهوه باشین، حتماً میدونید کافئین موجود در این نوشیدنیا، دارای اثرات تحریک کننده ای مثل افزایش هوشیاری، انرژی و تمرکزه. در واقع، این خاصیت اصلی ترین عاملیه که دلیل شده بزرگسالان از این نوشیدنیا استفاده کنن. اما در کودکان، اثرات کافئین می تونه برعکس باشه و به کاهش توانایی انجام بعضی اعمال مثل تواناییای محاسباتی ، احتساب دقیق زمان و یا نبود هماهنگی بین عضلات برسه.
معمولاً پیشنهاد می شه در کودکان زیر ۱۲ سال از مصرف کافئین دوری و یا دست کم اندازه اون محدود شه.
کافئین بسیارسریع جذب بدن می شه و بعد به دستگاه اعصاب مرکزی راه پیدا میکنه. در دوزهای پایین، این ماده دلیل کاهش اشتها، افزایش ادرار، جنب و جوش زیادتر از اندازه و بدخوابی می شه. اگه به ازای هر۳/۱ کیلوگرم وزن بدن، ۵/۴ میلیگرم کافئین به کودک خورونده شه( هر۳۴۱ میلی لیتر قهوه، دست کم ۱۰۰ میلیگرم کافئین داره) علائم مسمومیت ناچیز مانند تهوع ، گرفتگی عضلات، تشنج و اضطراب ظاهر میشه. مسمومیتای شدیدتر می تونن به بیهوشی و افزایش و ناهماهنگی ضربان قلب منجر شن.
واسه کودکان ۱۲ ساله، مصرف روزانه یه یا دو بار چای، قهوه، کاکائوی داغ ، نوشیدنیای شامل کولا و دیگه نوشیدنیای کافئین دار اشکال نداره. ولی نباید از یاد برد که چه کودکان و چه بزرگسالان، هنگام مصرف هر نوع نوشیدنی یا غذا باید به یه سری نکات هم توجه کنن.
درباره کافئین چند نکته عمومی هست که همه باید به اونا توجه کنن .
۱) کافئین ۶ ساعت دربدن می مونه( در بعضی افراد این زمان بیشتره). از مصرف کافئین قبل از زمان خواب دوری کنین، چون که این ماده در همه افراد باعث بدخوابی و در کودکان باعث شب ادراری می شه.
۲) کافئین اندازه ادرار رو زیاد می کنه؛ پس در هوای گرم، مصرف اونو محدود کنین تا بدنتون دچار کمبود آب نگردد.
۳) اگه فردی مضطرب یا عصبانی هستین، به اندازه کافئین مصرفی خود در مواد غذایی جور واجور مثل شکلات، بیسکویت، کیک و نوشیدنیا دقت کنین و در صورت ضرورت اندازه مصرف اونو کنترل کنین.
۴) از نوشابه های کافئین دار استفاده نکنین.
منبع : tebyan.net